Autós túrák


Az alábbiakban szeretnénk két ötlettel szolgálni azok számára, akik szívesen megismernék egy autós kirándulás során az Újhuta hotel közelében fekvő látnivalókat, érdekességeket. A túrák kiválóak lehetnek akár közös családi programként is, a kastélyban töltött pihenés színesítésére. Az egyes megállókat szubjektív szempontok alapján válgattuk össze, lehetőségként, melynek sorrendje és állomásai természetesen vendégeink egyéni ízlése és érdeklődése alapján bátran variálhatók, kihagyhatók. A két, ajánlott autós túra a Zempléni Tájvédelmi Körzetben, a vadászkastélyból indulva, és végül oda visszaérkezve ismerteti meg az érdeklődőkkel a környező települések látványosságait.
 

1. túra: Újhuta – Regéci vár – Vizsolyi Biblia – Boldogkőváralja – Gönc Huszita ház – Újhuta

A túra teljes hossza: 85 km

 

  1. megálló: Regéci vár

Újhuta Kastélyszálló – Regéci vár 11 km, 18 perc

Az 1300 körül épült vár a Zempléni-hegység középső részén emelkedik. Itt töltötte koragyermekkorát II. Rákóczi Ferenc, majd a vár a kurucok fontos bázisa lett. A folyamatos rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a vár több része látogatható, köztük a fantasztikus körpanorámával rendelkező öregtorony, mely egy tematikus, interaktív, multimédiás kiállítótérnek ad otthont.

http://www.regecivar.hu

 

  1. megálló: Vizsolyi Biblia

Regéci vár – Vizsolyi Biblia 16 km, 20 perc

A vizsolyi Károlyi-biblia a legrégibb fennmaradt teljes, magyar nyelvre lefordított Biblia. Fontos egyháztörténeti emlék, és nyomdászati kuriózum is a 2412 oldalas, 6 kg súlyú könyv. Károlyi Gáspár fordításának nyomtatását 1590-ben fejezték be Vizsolyban. Ekkor 700-800 példány készült el a Szentírás magyar nyelvű változatából. Mára kb. 50 Biblia holléte ismeretes. Ezek közül az egyik eredeti példány megtekinthető a Vizsolyi Református Templomban.

http://vizsolyibiblia.hu

 

  1. megálló: Boldogkőváralja

Vizsolyi Biblia – Boldogkőváralja 7 km, 8 perc

A település legfőbb látványossága Boldogkő középkori lovagvára, mely egy sziklaszirten emelkedve nyújt lenyűgöző panorámát a Zempléni Tájvédelmi Körzetre. A vár rekonstruált részei színes történelmi betekintést nyújtanak, a várban több kiállítás megtekinthető, többek között az egyedülálló ipartörténeti jelentőségű, XVI. századi kohó, melyet egykor a pénzhamisításhoz szükséges bronz előállításához használtak.

https://boldogkovara.hu

 

  1. megálló: Huszita-Ház, Gönc

Boldogkőváralja – Huszita-Ház, Gönc 20 km, 19 perc

A XVII-XVIII. században épült gönci Huszita-ház napjainkban tájházként funkcionál. Különleges és jellegzetes kialakítása teszi egyedülállóvá: megemelt lakószint, szűk ablaknyílások, és ház alatt futó föld alatti járatok jellemzik. A környező településeken több hasonló épület áll, vélhetően az egykoron a környékre jellemző gyakori csatározások miatt építettek erődítményszerű, menekülő útvonalakkal gazdagított házakat. A gönci Huszita-házban a látogatók megismerhetik a XIX. századi mezővárosi, parasztpolgári életmódot, a pincében megtekinthetik a közeli pálos kolostor itt elhelyezett gótikus ablaktöredékeit, és a pincerendszerben megtekinthető néhány a híres, mértékegységgé vált 136,6 literes gönci hordókból is.

https://www.gonc.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=39%3Ahuszita-haz&Itemid=17

 

  1. megálló – visszatérés a Kastélyszállóba

Huszita-Ház Gönc – Újhuta Kastélyszálló 31 km, 39 perc

2. túra: Újhuta – Pálházi kisvasút – Füzéri vár – Széphalom Magyar Múzeum – Sárospatak – Újhuta

A túra teljes hossza: 138 km

 

  1. megálló: Pálházi Kisvasút

Újhuta Kastélyszálló – Pálházi Kisvasút 58 km, 55 perc

A Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein átvezető kisvasutazás kicsik és nagyok számára is egyaránt fantasztikus élményt nyújt. Hazánk egyik legrégebbi kisvasútja Pálházától Rostallóig közlekedik, a Kemence patak egyre szűkülő völgyén vezet át. A kirándulás tervezésekor érdemes figyelni a menetrendet: az áprilistól októberig tartó szezonban a hétvégente közlekedő, hangulatos szerelvények ugyanis naponta csak kétszer indulnak a végállomásoktól. Részletes információkat és a speciális, menetrendtől eltérő indulásokat az alábbi oldalakon találhatnak:

Útvonal: http://www.eszakerdo.hu/magyar/erdvinfo/paev_terkep_uj.htm

Menetrend: http://www.eszakerdo.hu/magyar/erdvinfo/menetrend_paev_uj.htm

Díjszabás: http://www.eszakerdo.hu/magyar/erdvinfo/erdvdijp_uj.htm

Aktuális rendezvények: http://www.eszakerdo.hu/magyar/menu/erdvinfo_uj.htm

 

  1. megálló: Füzéri vár

Pálházi Kisvasút – Füzéri vár 10 km, 12 perc

A szlovák határ közelében fekvő középkori vár egy vulkanikus eredetű várhegyen emelkedik. A hegy a 2000-es években bekerült Magyarország természeti csodái közé. A várból szép kilátás nyílik a Nagy-Milicre és a Háromhutai-hegycsoport erdős csúcsaira is. Az XVII. század végétől a vár pusztulásnak indult, de napjainkra a többszöri helyreállítási munkálatoknak köszönhetően felújított környezetben tekinthetjük meg a vár egykori lakóinak mindennapjait bemutató, interaktív kiállításokat.

https://fuzervara.hu

 

  1. megálló: A Magyar Nyelv Múzeuma

Füzéri vár – A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom 20 km, 20 perc

Széphalmon, Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett, a nyelvújító egykori gyümölcsösének helyén épült meg a Magyar Nyelv Múzeuma. A múzeum célja az anyanyelvi kultúra közvetítése, a magyar nyelv történetének, a nyelvtudományi eredmények bemutatása állandó és időszakos kiállításokon keresztül.

http://www.nyelvmuzeum.net

 

  1. megálló: Sárospatak

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom – Sárospatak 19 km, 20 perc

Sárospatak felkeresése akár egy különálló programként is megéri a fáradtságot: kulturális és történelmi látnivalói, természeti szépségei, valamint a végardói fürdő nyújtotta kikapcsolódási lehetőség mind arra ösztönöz, hogy többet időzzünk el a városban. Ha az autós túra keretében érkeznek, érdemes érdeklődési körüknek megfelelően kiválasztani a célpontot, melyekről Programajánlatainkban találhatnak rövid ízelítőt.

http://sarospatak.hu

 

  1. megálló – visszatérés a Kastélyszállóba

Sárospatak – Újhuta Kastélyszálló 31 km, 33 perc